Pointteri

Pointteri on englantilainen keskikokoinen seisova kanakoira. Rodun käyttöominaisuudet ovat usein ulkonäköä tärkeämmät. Pointteri polveutuu ranskalaisista, espanjalaisista ja italialaisista lintukoirista. Italialaisissa maalauksissa on esiintynyt pointterin kaltaisia koiria jo 1400-luvulla. Pointterin alkuperämaaksi on kuitenkin uskottu Isoa-Britanniaa.

Ulkonäkö ja ominaisuudet

Pointteri on helppo tunnistaa. Runko on sulavalinjainen, hieman vinttikoiramainen. Karva on lyhyt ja kiiltävä. Rodun säkäkorkeus on nartuilla 61-66 cm ja uroksilla 64-69 cm. Koirassa ei ole juurikaan ylimääräistä rasvaa, ja siksi se vaikuttaa jopa luisevalta. Sen liikkeet ovat sulavat ja urheilijamaiset. Tärkeä tunnistusmerkki rodulla on pää. Kuonon profiili on ihanteellisesti kovera, suora kuono on hyväksyttävä. Kirsu on koiran väristä riippuen joko musta (mustilla, musta/valkoisilla, oransseilla ja oranssi/valkoisilla) tai luonnonvärinen eli punertavan ruskea (keltasilla, kelta/valkoisilla, maksanruskeilla ja maksa/valkoisilla).

Pointterin perusvärit ovat keltainen, oranssi, maksanruskea ja musta joko pelkästään tai valkoisen kanssa. Silmät ovat yleisimmin ruskeat. Mustakirsuisilla ne voivat olla jopa mustanruskeat, kun taas luonnonvärisen kirsun kanssa, varsinkin keltaisella ja keltavalkoisella yksilöllä ne saattavat olla lähes keltaiset.

Luonne

Pointteri on erittäin voimakkaasti omaan ihmiseensä leimautuva ja iloinen, sosiaalinen rotu. Aggressivisuus ei kuulu rodun piirteisiin lainkaan; parityöskentelyyn jalostettuna koirana se on sosiaalinen ja kontaktihakuinen. Iloisuus ja leikkisyys ovat myös rodun tunnusmerkkejä. Lapsien suhteen pointteri on yleensä kärsivällinen ja rauhallinen, ja tuntiessaan olonsa epämukavaksi pikemmin poistuu paikalta kuin ärtyy.

Pointteri on erittäin älykäs ja sen koulutettavuus on hyvä. Rotu soveltuu metsästyksen lisäksi erittäin moneen harrastamiseen. Niitä tapaa toko- ja agilitykentillä, niiden kanssa harrastetaan koirajuoksua ja myös valjakkohiihtoa. Lenkkikaverina se on väsymätön.

Pointteri kaipaa jatkuvasti älyllisiä haasteita ja paljon liikuntaa, ja erityisesti vapaana juokseminen on rodulle suositeltavaa.

Kennelliiton rotumääritelmä